header image
 

Bergen

Op 10 kilometer afstand ten noorden van Egmond aan Zee ligt het plaatsje Bergen. Bergen is in velerlei opzichten een interessant dorpje om te bezoeken. In Bergen hangt namelijk een zeer bijzondere en aantrekkelijke sfeer, dit heeft voor een groot deel te maken met de kunst die volop in het plaatsje gemaakt en verhandeld wordt.

 

In Bergen wonen en werken veel kunstenaars

 

Bergen is namelijk hét kunstenaarsplaatsje van Nederland. De achterliggende 100 jaar hebben zich heel veel kunstenaars (kunstschilders, beeldhouwers et cetera) in Bergen gevestigd. Er is zelfs een unieke Nederlandse schilderstroming in het Noord-Hollandse plaatsje ontstaan: de Bergense School. In de nauwe straatjes van Bergen zijn derhalve heel veel kunstgaleries te vinden waar je urenlang kunt rondsnuffelen.

Bergen aan Zee

Naast de kunst is Bergen natuurlijk veel meer. Op steenworp afstand van Bergen ligt bijvoorbeeld de badplaats Bergen aan Zee. Alleen al de weg die van Bergen naar Bergen aan Zee loopt is een grote attractie. Deze niet-doorgaande weg slingert en meandert op een prachtige manier door het duinlandschap heen. Bergen aan Zee is een schitterende strandplaats die zich onderscheid van andere badplaatsen door de kleinschaligheid. Bergen aan Zee kent maar een paar honderd huizen.

Op het strand van Bergen aan Zee staan verschillende strandpaviljoens waar je heerlijk wat kunt gaan drinken, nadat je een mooie strandwandeling hebt gemaakt. In de zomer zijn er op het strand van Bergen aan Zee natuurlijk heel veel mogelijkheden. Zo kunnen kinderen zandkastelen bouwen en diepe kuilen graven. Hun ouders kunnen ondertussen hun witte huid aan de zon bruinen, onderwijl ze van een drankje genieten. De omgeving van Bergen en van Bergen aan Zee is zeer bosrijk. De bossen behoren allemaal tot de Schoorlse Duinen; het grootste duinengebied van Nederland.