header image
 

Broek in Waterland

Het plaatsje Broek in Waterland ligt op 44 kilometer afstand ten zuidoosten van Egmond aan Zee. Als je besluit om Broek in Waterland te gaan bezoeken, zul je niet snel teleurgesteld raken. Het is namelijk een zeer sfeervol dorpje. Het is gewoon leuk om een stranddag in Egmond aan Zee een keertje af te wisselen met een bezoek aan Broek in Waterland.

 

 

Het Noord-Hollandse Broek in Waterland valt onder de gemeente Waterland. In totaal zijn er meer dan duizend Broek in Waterland(ers). Nog niet zo heel erg lang geleden was Broek in Waterland een zelfstandige gemeente. Een gemeente die uit twee woonkernen bestond: Uitdam en Zuiderwoude. Broek in Waterland kent een lange historie, een geschiedenis die duidelijk zijn sporen heeft achtergelaten in het dorpje. Het is om deze reden dat het dorpsgezicht van Broek in Waterland sinds 1971 beschermd is.

Hout

Zo valt het op dat er nogal veel huisjes in Broek in Waterland zijn opgetrokken van hout. Bovendien zijn deze huizen in het bezit van ceremoniële voordeuren. Er is voor hout gekozen omdat de ondergrond in Broek in Waterland niet erg solide is, maar eerder heel erg slap. Als je dan met zwaardere materialen gaat bouwen, kom je in de problemen. Pastel is één van de meest gebruikte kleuren bij de huisjes van Broek in Waterland. Daarnaast hebben veel huisjes een deurkalf. Deze huizen speelden vroeger een prominente rol bij huwelijken en bij ter aarde bestellingen. In Broek in Waterland is een huisje te bekijken van een beroemde architect: Hendrick de Keyser. De Keyser zag het levenslicht in de Domstad en ging uiteindelijk hemelen in Amsterdam. Hendrick de Keyser kreeg een zoon die later veel bekendheid verwierf als kunstschilder en bouwmeester: Thomas de Keyser.