header image
 

Buitencentr. Schoorlse Duinen

Op 19 kilometer afstand ten noorden van Egmond aan Zee ligt het plaatsje Schoorl. Schoorl ressorteert evenals Egmond aan Zee onder de gemeente Bergen. Schoorl is beroemd om diens prachtige duinen, de Schoorlse Duinen. Een duinstrook die meer dan 5 kilometer breed is en waarbij sommige individuele duinexemplaren boven de 50 meter hoogte uitsteken.

 

Buitencentrum Schoorlse Duinen

 

Als je alles van de Schoorlse Duinen te weten wilt komen, moet je naar het zogenaamde Buitencentrum Schoorlse Duinen togen. Het Buitencentrum Schoorlse Duinen is een indrukwekkend bezoekerscentrum waar heel veel informatie valt op te diepen over de Schoorlse Duinen. Bovendien vormt het Buitencentrum Schoorlse Duinen ook het startpunt voor tal van fraaie wandel- en fietsroutes door het gebied heen.

Winkeltje

Er is ook een winkeltje aanwezig in het Buitencentrum Schoorlse Duinen. In dit winkeltje kun je van allerlei handige spulletjes kopen die wel van pas komen als je de natuur gaat verkennen. Spulletjes als natuurboeken, vogelgidsen en verrekijkers. Iedere dag van de week is het Buitencentrum Schoorlse Duinen voor het publiek geopend tussen 10.00 en 17.00 uur.

Zandbak

Nu zijn de Schoorlse Duinen een mooi en gevarieerd landschap, maar dat was niet altijd het geval. Zo’n 100 jaar geleden bestond het gebied enkel en alleen uit zand, het was derhalve één grote zandbank. Nu is dat een heel ander verhaal, nu is het een waar eldorado oftewel mekka voor tal van plant- en diersoorten. Zo zijn de Schoorlse Duinen een belangrijk broedgebied voor vogels.

De Kerf

Eén van de meest bijzondere plekken van de Schoorlse Duinen is De Kerf. De Kerf is een door mensen gemaakte onderbreking van de duinen. Een onderbreking die het mogelijk maakt dat het zeewater bij vloed het duinlandschap kan binnentreden. Hierdoor ontstaat een unieke vegetatie waar hele zeldzame plantensoorten kunnen gedijen.