header image
 

Heiloo

Op 6 kilometer afstand ten zuidoosten van Egmond aan Zee ligt het plaatsje Heiloo. Het is heel erg leuk om Heiloo te bezoeken. Zo kun je in het Noord-Hollandse plaatsje een bijzonder museum bekijken. Namelijk een museum over de psychiatrie. Het terrein van psychiatrisch centrum Willibrord (GGZ Noord-Holland-Noord) is de plek waar zich dit museum bevindt. Als je van popmuziek houdt, ben je in Heiloo ook aan het juiste adres. Popconcerten zijn te bezoeken in het jongerencentrum Buk Buk.

 

popconcert in heiloo egmond aan zee

 

Landgoed Nijenburg

Mensen die van monumentale gebouwen houden, komen in Heiloo ook prima aan hun trekken. Tussen Alkmaar en Heiloo bevindt zich namelijk een prachtige Nederlandse buitenplaats die naar de naam Landgoed Nijenburg luistert. Landgoed Nijenburg dateert uit de 18de eeuw. Heden ten dage is Landgoed Nijenburg een natuurgebied. Het is een heel bijzonder natuurgebied waarbij een deel van het landgoed bestaat uit voedselrijke zand-, klei-, en veengronden. Het andere deel bestaat uit een voedselarme strandwal. Het is de moeite waard om een wandeling te maken op het landgoed.

Jan van Egmond van de Nijenburgh begon in 1705 met de bouw van zijn buitenplaats, Landgoed Nijenburg. In den beginne bestond het huis uit rode bakstenen en geblokte hoeklissen volgens de Hollands classicistische stijl. Het koetshuis van het landhuis is zeer uniek voor Nederlandse begrippen en nog geheel in de originele staat. De familie Van Foreest bezat tot in de twintigste eeuw Landgoed Nijenburg. De familie Van Foreest zijn de nazaten van de familie Van Egmond van de Nijenburgh. Uiteindelijk heeft deze familie het landgoed verkocht aan de Vereniging Natuurmonumenten. Dit gebeurde in twee delen: 1932 en 1966. In 2004 droeg de Vereniging Natuurmonumenten de gebouwen van het landgoed over aan Vereniging Hendrick de Keyser.