header image
 

Het Derper Vraauwtje

Als je heden ten dage door Egmond aan Zee aan het slenteren bent, voel je dat het kustplaatsje een verleden heeft met de visserij. Vandaag de dag is een groot deel van de bevolking actief in de toeristensector, maar dat was eeuwenlang niet het geval. Van de visserij kon men vroeger heel goed leven in Egmond aan Zee. Maar er zat ook een mindere kant aan het werk op de Noordzee. Op de Noordzee kan het namelijk heel erg hard waaien en stormen, waardoor het er letterlijk levensgevaarlijk kan zijn.

 

egmond aan zee

 

Zeemijnen

Tegen metershoge golven, harde winden en sterke stromingen moet je als visserman maar opgewassen zijn. Helaas hebben talloze vissers uit Egmond aan Zee het leven gelaten op de Noordzee. Daarbij gaat het vaak om vaders en zonen. Op deze manier werden hele families getroffen. De Eerste Wereldoorlog is ook een episode geweest uit de geschiedenis waarbij heel veel vissers het leven hebben gelaten. De oorzaak daarvan was dat de Noordzee tijdens de Eerste Wereldoorlog helemaal vol lag met zeemijnen. Vijfennegentig zeelieden uit Egmond aan Zee verloren door deze zeemijnen het leven.

Bronzen beeldje

De inwoners van Egmond aan Zee zijn hun noodlottige dorpsbewoners niet vergeten. Ieder jaar worden zij herdacht bij het vissersmonument. Daar is sinds 2015 nog een extra herdenking bijgekomen. Een herdenking voor de nabestaanden van de vissers die op de Noordzee stierven. Voor de visser-vrouw-weduwen is een bronzen beeldje gemaakt; het zogenaamde Derper Vraauwtje. Het Derper Vraauwtje staat op een mooie plek in Egmond aan Zee: op het voetpad voor de Vureboetsduin, boven de oude Wagenwerf. Van het Derper Vraauwtje is dus een bronzen beeld gemaakt. Zij staat symbool voor alle weduwen uit de tijd dat Egmond aan Zee nog een vissersdorpje was. Het bronsen beeld van het Derper Vraauwtje is te bekijken op het voetpad voor de Vureboetsduin, boven de oude Wagenwerf. Dat is een plek waar je een fantastisch uitzicht heb over de Noordzee en waar ook veel nabestaanden die hun geliefden op zee verloren, vaak naartoe kwamen. Je kunt een mooie wandeling maken naar Het Derper Vraauwtje.