header image
 

Het Klimduin

Op 19 kilometer afstand ten noorden van Egmond aan Zee ligt het plaatsje Schoorl. In het centrum van deze Noord-Hollandse kustplaats ligt een mega-duin, Het Klimduin genaamd. Het Klimduin heeft een hoogte van maar liefst 51 meter! Daarmee is Het Klimduin overigens niet de hoogste duin van Nederland. De hoogste duin van ons land bevindt zich ook in Schoorl en is nog eens 3 meter hoger dan Het Klimduin.

 

het klimduin in schoorl

 

Voor kinderen is Het Klimduin één groot feest. Het Klimduin bestaat namelijk voornamelijk uit zand. Zand en kinderen is een fraaie combinatie. Kinderen zijn dol op zand. Zand nodigt uit om diepe kuilen te graven en om fraaie zandkastelen te bouwen. Bovendien is het voor kids heel verleidelijk om van bovenaf Het Klimduin weer naar beneden te rollen. Onderwijl kunnen de ouders van de spelende kinderen zich kostelijk vermaken op één van de terrasjes die zich onderaan van Het Klimduin bevindt. Deze terrasjes liggen aan het zogenaamde Roode Leeuwplein. Al met al vormt Het Klimduin één van de topattracties van de hele provincie Noord-Holland.

Meidenmarkt

Tweede Pinksterdag is een belangrijke dag voor Het Klimduin in Schoorl. Op deze dag vindt namelijk de zogenaamde Meidenmarkt plaats op Het Klimduin, een traditie daterend uit 1573. De vrouwen van Schoorl gingen vroeger hoog op Het Klimduin zitten. Vanaf die grote hoogte konden zij de mannen keuren die onderaan de duin voorbij liepen. Inmiddels is de Meidenmarkt al meer dan 440 keer georganiseerd. Het populaire televisieprogramma ‘Boer zoekt Vrouw’ is feitelijk een moderne versie van de Schoorlse Meidenmarkt.

Heden ten dage is de Meidenmarkt in Schoorl een aantrekkelijke dag voor de jeugd van Schoorl en diens wijde omtrek. Honderden jeugdigen groeperen zich op Het Klimduin, drinken daar veel bier en flirten en versieren er vervolgens op los. Ze slepen van alles mee de duin op, van de meegesleepte autobanden en bierkratjes worden tafeltjes en stoeltjes gemaakt. Het was vroeger ook heel gebruikelijk om tijdens de Meidenmarkt kampvuurtjes op Het Klimduin te maken. Maar sinds dat er in april 2010 in de duinen van Schoorl, Bergen en Bergen aan Zee een zeer grote duinbrand woedde, is het maken van vuur op Het Klimduin streng verboden. De duinbrand van 2010 berokkende enorm veel natuurschade. Als je op Tweede Pinksterdag in Egmond aan Zee verblijft, is het zeker de moeite waard om de Meidenmarkt op Het Klimduin in het centrum van Schoorl te bezoeken. Het is een evenement waarbij je ogen tekort komt, een echte aanrader dus!

Schoorlse Duinen

Het Klimduin is de beroemdste duin van de Schoorlse Duinen én van Nederland. De Schoorlse Duinen zijn in velerlei andere opzichten ook uniek te noemen. Want naast de hoge duintoppen vormen de Schoorlse Duinen ook de breedste duinenstrook van ons land. Het is niet voor niets dat ieder jaar meer dan twee miljoen mensen de Schoorlse Duinen bezoeken. De Schoorlse Duinen bestaan uit verschillende soorten landschappen; duinen, naaldbossen, loofbossen, heidevelden en strand. De Schoorlse Duinen worden aan vier kanten begrensd, dit zijn achtereenvolgens; het PWN-gebied, de Hondsbossche Zeewering, Schoorl en de Noordzee. Doordat het gebied is dooraderd met wandel- en fietspaden is het er heerlijk wandelen en fietsen.