header image
 

Het Zeehuis

Niet heel ver ten noorden van Egmond aan Zee ligt de eveneens fraaie kustplaats Bergen aan Zee. Bergen aan Zee is in velerlei opzichten een unieke badplaats. Op de eerste plaats is het heel erg klein en knus. Op de tweede plaats hangt er een unieke sfeer. Dit komt doordat Bergen aan Zee op steenworp afstand van Bergen ligt en Bergen is hét kunstenaarsdorp van Nederland. De sfeer van kunst én creativiteit straalt Bergen ook uit naar diens badplaatsje; Bergen aan Zee.

 

Het Kusthuis in Bergen aan Zee

 

Eén van de gebouwen waar Bergen aan Zee haar unieke sfeer aan te danken heeft, is Het Zeehuis. Dit monumentale pand is gelegen aan de Verspyckweg 5 in Bergen aan Zee, dateert uit 1908 en heeft de status van rijksmonument. Het initiële doel van Het Zeehuis was om als herstellingsoord te fungeren voor kansarme kinderen uit Amsterdam. Slechts 500 meter ligt er tussen Het Zeehuis en het Noordzeestrand. Met andere woorden; op steenworp afstand.

Het Zeehuis was dé ideale locatie voor Amsterdamse weesjes om een tijdje te genieten van het vaderlandse kustlandschap. De frisse Noordzeelucht, het fraaie duinlandschap en het brede strand zijn natuurlijk fantastische ingrediënten om lekker aan te sterken én te genieten! Piet Heyn was de ontwerper van Het Zeehuis. Piet Heyn was een Nederlandse architect die leefde van 1857 tot 1929. Uiteindelijke zette Het Zeehuis de trend; er werden langs de Nederlandse kust in de loop van de tijd steeds meer gebouwen gebouwd die een soortgelijke bestemming hadden. 1959 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van Het Zeehuis. In dat jaar werd Het Zeehuis aangekocht door de Stichting Natuurvriendenhuizen en Kampeerterreinen. Het Zeehuis werd door deze stichting in 1961 heropend als vakantieverblijf.