header image
 

Kasteel Egmond

Egmond aan Zee is niet de enige Nederlandse plaats die de naam Egmond in zich draagt. De ‘Egmonden’ bestaan naast Egmond aan Zee verder uit Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef.

 

Kasteel Egmond

 

Uiteraard kan Egmond aan Zee schermen met de fantastische Noordzee, maar voor de  geschiedenis en de cultuur kun je beter naar Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef togen. Egmond-Binnen is het dorpje waar zich de abdij bevindt, de oudste abdij van heel het land. Egmond aan den Hoef is het plaatsje waar zich een prachtig kasteel bevond. Helaas spreek ik in de verleden tijd. Want van Kasteel Egmond oftewel Slot op den Hoef zijn alleen nog maar de restanten aanwezig en te zien.

Lange tijd hebben de restanten van het kasteel onder een dikke laag zand gelegen. In het midden van de vorige eeuw kwam daar verandering in. Door afgravingen in het gebied kwam de ruïne plotsklaps tevoorschijn. Op deze manier kun je je nu een beeld vormen hoe het kasteel er vroeger moet hebben uitgezien. Gelukkig zijn er heel veel informatieborden bij de ruïne geplaatst en kan ieder die daar interesse in heeft zichzelf verder verdiepen in de geschiedenis van het kasteel. Door de eeuwen heen hebben heel veel mensen op Kasteel Egmond gewoond. Lamoraal van Egmond, graaf van Egmond was één van de beroemdste bewoners van het kasteel. Helaas liep het met Lamoraal van Egmond niet goed af. Het feit dat hij het Katholieke geloof én de Spaanse bezetters niet de rug toekeerde, werd hem uiteindelijk fataal. Er volgde in 1568 een onthoofding te Brussel.

Als je de ambitie hebt om een bezoekje te brengen aan de ruïnes van Kasteel Egmond, moet je aan de noordkant van Egmond aan den Hoef zijn. Iets ten oosten van de oude kerk aldaar kom je dan oog in oog te staan met de restanten van het voormalige kasteel.