header image
 

Museum Kranenburgh

Het is aanbevelenswaardig om gedurende de vakantie in Egmond aan Zee Museum Kranenburgh te bezoeken. Museum Kranenburgh is gevestigd in Bergen. Bergen ligt op steenworp afstand van Egmond aan Zee. Museum Kranenburgh is gevestigd in het gelijknamige huis: Huis Kranenburgh, een neo-classicistische villa die al bijna anderhalve eeuw oud is (1882). Huis Kranenburgh was lange tijd het woonhuis van de burgemeester van Bergen, het burgemeestersechtpaar van Reenen.

 

Museum Kranenburgh Bergen aan Zee

 

In Museum Kranenburgh zijn veel stukken te bewonderen van de representanten van de zogenaamde Bergense School. Het gaat hierbij om schilderijen en grafische kunst. Museum Kranenburgh is bovendien in het bezit van een prachtige beeldentuin. Iedereen mag vrijelijk de beeldentuin komen bewonderen. Jan Toorlop, Jan Willem Rädedecker en Lucebert zijn drie voorbeelden van kunstenaars waarvan hun werk in de beeldentuin is te zien.

Museum Kranenburgh werd op 29 april 1993 officieel geopend. Het initiatief voor het museum kwam van drie kunstenaars uit Bergen, teweten: Karel Colnot, David Kouwenaar en Kees den Tex. Museum Kranenburg ligt op een prachtige, idyllische plek in het bos van Bergen, niet zover van Bergen aan Zee. Met andere woorden het Noordzeestrand ligt om de hoek.

Museum Kranenburgh is met een vloeroppervlakte van 2.500 m2 vrij groot. Een deel van het museum ligt onder de grond. Pianist en componist Kees Wieringa is de huidige directeur van het museum. Naast het feit dat Museum Kranenburgh een plaats is waar mensen van kunst kunnen genieten, is het ook een plek waar diverse kunstcollecties worden onderhouden en gehouden. In totaal worden er vier collecties in het museum onderhouden en gehouden. Dit zijn allemaal collecties van de zogenaamde Bergense School, een typische kunststroming die zijn oorsprong vindt in Bergen.