Egmond aan Zee kent een boeiende geschiedenis. In het Museum van Egmond is deze meer dan 1.000 jarige historie op een aardige manier opgetekend. Het is zeer de moeite waard om tijdens het bezoek aan Egmond aan Zee een bezoekje te brengen aan het Museum van Egmond.
De Egmonden
Vóór 2001 waren Egmond, Schoorl en Bergen drie aparte gemeenten. Ná 2001 zijn deze gemeenten gefuseerd tot de nieuwe gemeente Bergen. De gemeente Egmond bestond uit drie kernen: Egmond-Binnen, Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef. Uiteraard bestaan deze dorpjes nu nog steeds, maar maken nu zogezegd onderdeel uit van de gemeente Bergen.
Voor buitenstaanders lijken de drie dorpjes op één grote woonplaats, in de volksmond worden de drie dorpjes ook wel aangeduid met de Egmonden. De Egmonden zijn in de rest van Nederland onder andere bekend van de Abdij van Egmond, het adellijk geslacht ‘Huis van Egmont’, de slotruïne, de slotkapel, de koloniehuizen, het oude vissersdorp, het zeedorpenlandschap in de duinen, het duinlandschap, de badplaats, de Vuurtoren J.C.J. van Speijk, de halve marathon van Egmond en de mountainbiketocht ‘Egmond-pier-Egmond’.
Oorsprong van de naam Egmond
Over de naam Egmond zijn in de loop van de tijd verschillende theorieën ontstaan. Er zijn mensen die geloven dat de naam Egmond verwijst naar de monding van het riviertje Egg of Egge dat vroeger in de zee uitmondde ter hoogte van de Egmonden. Andere mensen denken daarentegen dat Egmond een verwijzing is naar het adellijk geslacht Huis van Egmont. Weer anderen beweren dat de naam te maken heeft met de persoonsnamen Egge of Egmund.
Het meest plausibel is echter dat de naam refereert naar ‘heeg-munde’, dat ‘omheinde sterkte’ betekent. Dit stamt uit de tijd van de oude graven van Holland en West-Friesland voor wie Egmond één van de steunpunten van hun gezag was. Het feit dat de naam Egmond al in de bronnen uit de 10de eeuw voorkomt, pleit voor de laatste uitleg. De inwoners van Egmond-Binnen worden ‘Binders’ of ‘Hakkeloren’ genoemd, die van Egmond aan den Hoef ‘Hoevers’ en die van Egmond aan Zee ‘Derpers’.
Bleekneusjes
Vroeger kwamen er veel zogenaamde ‘bleekneusjes’ naar de Egmonden toe. Met bleekneusjes werden stadskinderen bedoeld die een beetje moesten aansterken. De kinderen werden opgevangen in de zogenaamde kinderkoloniehuizen. Egmond aan Zee had vroeger de meeste kinderkoloniehuizen van Nederland. Sinds het begin van de vorige eeuw kwamen de kinderen op voorschrift van de dokter naar Egmond aan Zee toe om gezonder te worden met behulp van het zonlicht, de frisse zeelucht, beweging, gezonde voeding, leiding, rust, reinheid en regelmaat. De koloniekinderen kwamen voornamelijk uit slechte arbeidswijken waar het allemaal ontbrak aan bovengenoemde factoren.
Potvis
In 1979 spoelde op het strand van Egmond aan Zee een dode potvis aan tijdens een zware storm. De potvis had een lengte van meer dan 19 meter en woog ongeveer 30.000 kilogram. De staart had een breedte van 4 meter. De stranding van het immens grote beest was een grootste gebeurtenis die tienduizenden nieuwsgierigen naar het strand van Egmond aan Zee lokten. De ontleding van het majestueuze zeezoogdier nam 3 dagen in beslag. Het skelet van de gestrande potvis is te zien in het Museon in Den Haag.
Adres
Museum van Egmond
Zuiderstraat 7
1930 AD Egmond aan Zee