header image
 

Oudkarspel

Op 20 kilometer afstand ten noordoosten van Egmond aan Zee ligt het mooie plaatsje Oudkarspel. Oudkarspel behoort tot de gemeente Langedijk. Tussen 950 en 1000 na Christus werd op de plek die wij nu Oudkarspel noemen een plaatsje gesticht. De naam ‘Aldenkercha’ duikt op in de geschriften in 1094. De naam ‘Outkerspel’ duikt op in de geschriften in 1289. De naam ‘Oudekerpel’ duikt op in de geschriften in 1396. De naam 1745 duikt op in de geschriften in 1745. De eerste naam Aldenkercha verwijst naar het feit dat er vlak in de buurt een kerkje moet hebben gelegen.

 

Oudkarspel egmond aan zee

 

De Frans-Bataafse tijd oftewel de Bataafse Revolutie heeft ervoor gezorgd dat er heel veel kapot is gegaan in Oudkarspel. Eén van de gebouwen die gedurende deze periode werd vernietigd, was het kasteel van de ambachtsheer. En dat was nog niet alles. Ook de zogenaamde Engelse invasie had weinig goeds in petto voor Oudkarspel. Eén van bouwsels dat toen het loodje moest leggen, was het rechthuis van Oudkarspel. Het rechthuis werd aan flarden geschoten tijdens gevechtshandelingen tussen de Britten en Fransen. Gelukkig werd het monumentale pand weer herbouwd in 1808. Vandaag de dag dient het rechthuis twee doelen: een museum en een kantoorruimte voor een stichting; Langedijker Verleden.

Allemanskerk

Oudkarspel is ook in het bezit van een indrukwekkende kerk: Allemanskerk oftewel Oude Sint Maartenskerk. De oudste resten van deze kerk zijn te herleiden naar de 11de eeuw. De Allemanskerk werd in 1868 gerestaureerd. 1969 was echter een rampjaar voor de kerk. Het geloofsgebouw brandde toen namelijk voor een groot deel af. Een jaar later werd de kerk weer grotendeels herbouwd.