header image
 

Park Meerwijk

Als je gecharmeerd bent van unieke architectuur is het wellicht interessant om een dagje naar Bergen te gaan. En wel in het bijzonder naar de villawijk: Park Meerwijk. Het was de tegelhandelaar Arnold Heystee uit Amsterdam die het initiatief nam voor de bouw van deze villawijk gedurende de Eerste Wereldoorlog. Qua gevechtshandelingen ging de Eerste Wereldoorlog overigens aan ons land voorbij.

 

Park Meerwijk Bergen aan Zee

 

Heystee zette maar liefst vijf architecten aan het werk om uiteindelijk in totaal zeventien landhuizen te gaan ontwikkelen en te bouwen op een stukje grond in Bergen. Jan Frederik Staal, Margaret Staal-Kropholler, Cornelis Jouke Blaauw, Guillaume la Croix en Piet Kramer waren de architecten die aan het werk gingen. Zij kregen de vrije hand in de keuzes die zij zouden maken bij het ontwerpen en bouwen van de huizen.

Heystee-tegels

De villa’s (twee driedelige villa’s, twee dubbele villa’s en zeven vrijstaande villa’s) die werden gebouwd werden gebouwd en opgeleverd tussen 1917 en 1918. De enige voorwaarde die Heystee aan het hele project gaf, was dat de tegels die gebruikt werden uit zijn zaak kwamen: Heystee-tegels dus! Op deze unieke en originele manier probeerde hij reclame te maken voor zijn eigen handel.

Amsterdamse School

Als je naar de villa’s kijkt in Park Meerwijk valt het op dat ze zijn ontworpen in een bepaalde stijl. Een onmiskenbare stijl. Deze stijl staat bekend als de zogenaamde Amsterdamse School. Vrijwel alle villa’s van Park Meerwijk bezitten kappen die van riet zijn gemaakt. Er zijn mensen die de villa’s van Park Meerwijk een architectonisch hoogtepunt vinden, maar er zijn ook mensen die ze foeilelijk vinden. Het is juist deze mix van emoties die een bezoek aan Park Meerwijk zo interessant maakt.