header image
 

Parnassiapark

Het is altijd leuk om vanuit Egmond aan Zee een bezoek te brengen aan Bergen aan Zee. Het zijn twee totaal verschillende badplaatsen. Bergen aan Zee is piepklein en heeft daardoor een heel bijzondere uitstraling.

 

Parnassiapark Bergen aan Zee

 

Eén van de dingen die leuk is om te bezoeken in Bergen aan Zee is het Parnassiapark. Het Parnassiapark is te vinden in het zuiden van het Noord-Hollandse kustplaatsje, fraai verscholen in een sprookjesachtige duinpan. Het Parnassiapark is groen en herbergt op een centrale positie het IVN-natuureducatiecentrum. IVN is de afkorting voor Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid.

Met Parnassia wordt een plantensoort bedoeld. Het is een plant die maar zelden voorkomt en zich voornamelijk laat zien op plekken die vochtig zijn, sommige duinvalleien bijvoorbeeld. Het Parnassia is al een heel oud park, in 2014 werd het zelfs het honderdjarige jubileum gevierd.

Wat is er allemaal in het Parnassiapark te zien en te beleven? Op de eerste plaats is het een superrustige plek waar je fijn kunt onthaasten, maar er zijn ook faciliteiten zoals speelvoorzieningen voor de kids, een klein podium met heuse tribune, een poel voor padden, verschillende waterpartijen, schapen, geiten, een midgetgolfbaan, een vogelvolière en twee tennisbanen.

Bovendien heeft het Parnassiapark een fantastische heemtuin. Een heemtuin is een kunstmatig aangelegde tuin met de bedoeling om inheemse planten en dieren te tonen. Meer dan tweehonderd verschillende soorten planten zijn te bekijken in de heemtuin van het Parnassiapark. Dat zijn planten die groeien in het kalkrijke en kalkarme duingebied van de Noordzeekust. Door de aanwezigheid van al die planten zijn er ook heel veel vlinders en andere insecten in het park te spotten, een lust voor het oog!