header image
 

Ronald Holsthuis

Hét kunstenaarsdorpje van ons land is Bergen. Nu telt Nederland twee ‘Bergens’. Een Limburgs Bergen en een Bergen dat ligt in Noord-Holland. Bergen in Noord-Holland wordt beschouwd als hét kunstenaarsdorpje van Nederland.

 

Ronald Holsthuis Bergen aan Zee

 

De omgeving van Bergen is ook fantastisch: idyllisch, schilderachtig en romantisch. Niet verwonderlijk dat heel veel kunstenaars er hun inspiratie hebben opgedaan en nog steeds hun inspiratie opdoen. De schilderij-achtige omgeving is in Bergen zelfs heel letterlijk genomen. In Bergen schoot namelijk de zogenaamde Bergense School wortel. Onder de Bergense School wordt een unieke schilderkunst verstaan die een bestaansgeschiedenis kende van het jaar 1915 tot en met het jaar 1925.

Roland Holst

Het zijn niet alleen schilders die in hoge mate geïnspireerd raakten door Bergen en diens omgeving. In de loop van de tijd hebben ook heel veel auteurs zich in het dorp gemeld. Zij zijn er gaan wonen en hebben er werk verzet. Waarschijnlijk is Adriaan Roland Holst (1888-1976) de meest bekende en beroemde auteur die lange tijd in het Noord-Hollandse plaatsje heeft geleefd en gewerkt. Holst was een begenadigd dichter die in zijn leven heel veel heeft geschreven. Van hem wordt weleens gezegd dat hij de Prins der Dichters was. Als je naar het centrum van Bergen toogt, kun je daar een koperen standbeeld van hem aanschouwen.

Open dag

Holst zag het levenslicht in Amsterdam, maar groeide op in het Gooi. Het grootste en laatste deel van zijn leven sleet hij echter in Bergen. Het woonhuis in Bergen waar hij al die tijd heeft gewerkt, is heden ten dage beschikbaar voor literaire vertalers, dichters en schrijvers. Zij kunnen daar in alle rust aan de slag. Voor belangstellenden is het historische pand eenmaal per jaar te bezoeken gedurende een open dag. Als je het Roland Holsthuis wil bezoeken, moet je naar de Nesdijk 7 te Bergen togen, hetgeen zich aan de zuidkant van Bergen bevindt.