header image
 

Winkel

Het is heel erg aantrekkelijk om het plaatsje Winkel in Noord-Holland te gaan bekijken. De afstand tussen Egmond aan Zee en Winkel is ongeveer 49 kilometer. Winkel heeft in haar verre verleden stadsrechten verworven. Dat was toentertijd een groot voorrecht. Heden ten dage valt Winkel onder de gemeente Hollands Kroon en behoort het toe aan een gebied dat men West-Friesland noemt. Hetgeen dus niet tot de provincie Friesland behoort. Heel lang is Winkel een eigen gemeente geweest. Dat veranderde in het jaar 1970. Meer dan 3.300 mensen wonen vandaag de dag in Winkel. Winkel en het plaatsje Nieuwe Niedorp vormen een dubbelkern.

 

Westfriese Omringdijk Winkel

 

 

Je zou kunnen denken dat de naam ‘winkel’ te maken heeft met een winkel waar je spulletjes kunt kopen, maar dat is in dit geval niet aan de orde. In het geval van de plaats Winkel heeft het te maken met ‘hoek’. Winkel ligt namelijk op de hoek van de zogenaamde Westfriese Omringdijk.

Regthuis

De geschiedenis van Winkel gaat heel ver terug. Er zijn in Winkel namelijk sporen gevonden van hele vroege menselijke bewoning. Sporen die meer dan 4.000 jaar terug gaan. Ook in de middeleeuwen werd er stevig in Winkel gebouwd. Het was Graaf Willem de Zesde van Holland die Winkel in het bezit liet komen van de felbegeerde stadsrechten. Als je in Winkel bent, kun je daar gaan kijken naar het zogenaamde Regthuis. Het Regthuis dateert 1599 en werd vroeger gebruikt als waag en raadhuis. Het Regthuis vormt nu min of meer het centrum van Winkel. Wat verder ook heel erg interessant is om te bezoeken in Winkel, is de hervormde Lucaskerk. Dit geloofshuis dateert uit 1845.